Piaggio Mopedförsäkring

Välkommen till din guide till en bättre och billigare Piaggio Mopedförsäkring, nedan kan snabbt, enkelt och kostnadsfritt jämför din Piaggio moped försäkring med flest bolag på marknaden med en klick.

Piaggio Moped

Italiens industriella historia, liksom dess politik har alltid varit komplicerat och i många fall sammanflätade. Den Piaggio Group är inget undantag och är Europas största tillverkare av motorcyklar och skotrar och nu äger Aprillia, Derbi, Gilera, Moto Guzzi, Piaggio, Vespa och Laverda varumärken.

Skotern konceptet verkligen tillhör Piaggio, men som alltid börjar historien långt innan det, i detta fall 1884 när Rinaldo Piaggio grundade ett företag för att bygga lok och rullande materiel. Som kärlek, bytte krig förändrar allt och i WW1 Piaggio att producera flygplan. Flygplan produktion bedrivs fram till WW2, men om du bygger bombare under ett krig du blir en måltavla för bomber dig själv och det var inte mycket kvar av Pontedera fabriken i slutet av fientligheterna.


Piaggio vände då sin uppmärksamhet till att tillhandahålla billig transport för massorna. En del av Uppdraget var att fordonet skulle vara lätt att köra för både män och kvinnor, att kunna transportera en passagerare, och inte få sin förarens kläder smutsiga. För att göra en mycket lång och invecklad historia kort på ”Vespa” var designad av en flygteknisk ingenjör, Corradino D’Ascanio, som ritat och producerat helikoptrar för Agusta fabriken. Tydligen han hatade motorcyklar och var därför den perfekta personen att utforma en skoter. Men för en byst upp mellan D’Ascanio och Ferdinando Innocenti Vespa skulle ha producerats av Innocenti som sedan fortsatte med att göra Lambretta.

Den Vespa lanserades 1946 och inom tio år mer än en miljon enheter hade tagits fram och i mitten av 50-talet var de produceras under licens i olika delar av världen, inklusive Indien och Brasilien. I slutet av 50-talet Piaggio kontrollerades av Agnelli familjen som var ganska mycket resten av Italien. Flyg-och MC-divisioner delades i 1964 och Piaggio Aero ägs nu av Piero Ferrari, vars andra hobby är prestanda bilar. Motorcykeln köpte Gilera 1969.

Piaggio expanderade och blomstrade fram till döden av Giovanni Agnelli 1992 då det köptes upp av riskkapitalister Morgan Grenfell som försökte stänga ladda den i ett kinesiskt joint venture-projekt som misslyckats. Piaggio slutligen räddades av Roberto Colaninno som var i jämnhöjd med kontanter med bara körs det var på den tiden Europas största någonsin fientliga ta över när han flyttade in på Telecom Italia. Colaninno insåg att för att hålla sig frisk på den globala marknaden Piaggio behövde bli större så Aprillia och Moto Guzzi förvärvades och Piaggio flöt på Milano-börsen blir ett publikt bolag 2006.

Trots den ekonomiska nedgången Piaggio är fortfarande en av de starkaste varumärkena i motorcyklar och skotrar företag och i Storbritannien har en lojal efter för den traditionella modeller och har stärkt marknaden med sin trehjuling skoter MP3.

Piaggio Sverige

I Sverige ingår Piaggio from januari 2010 i SPG (Svenska Piaggiogruppen).
Svenska Piaggiogruppens Huvudkontor
Åkerivägen 6, 187 29 Täby
Telefon: 08 562 564 10
Fax: 08 562 564 29
E-mail: info@spgmotor.se

Rinaldo Piaggio grundade som 20-åring företaget Piaggio år 1884. Företaget som var baserat i Sestri Ponente tillverkade från början inredningar till passagerarfartyg och så småningom även järnvägsvagnar av trä. År 1908 byggde Piaggio en ny fabrik i Genua där man började bygga saker i stål. Det blev järnvägsvagnar, spårvagnar och så småningom även bussar och transportbilar. 1915 startades även tillverkning av flygplan.
År 1924 bestämde sig Piaggio för att utöka sin verksamhet genom att överta en liten fabrik i Pontedera i Pisa kommun, för att tillverka flygmotorer. Dessa fick snart mycket gott rykte och fabriken byggdes ut kraftigt. Ett Caproni-plan med Piaggiomotorer innehar fortfarande höjdrekordet för kolvmotordrivna flygplan. Tyvärr ödelades i stort sett hela fabriken under andra världskrigets bombräder men Enrico Piaggio, Rinaldos son, byggde envist upp både fabrik och verksamhet igen.
Efter kriget ville Enrico Piaggio bygga en motorcykel med lågt pris som skulle kunna attrahera och vara tillgänglig för alla typer av människor och även kvinnor. För att nå sitt mål lät han ingenjör Renzo Spolti konstruera en scooter som han kallade Paperino (Kalle Anka på italienska). Piaggio var dock inte helt nöjd med resultatet så han lät Corradino D’Ascanio göra ett nytt försök, vilket resulterade i Vespan.
Första steget var nu taget med Vespa 98 som hade en 98 kubikcentimeter stor motor med 3,3 hk vid 4500 r/min och nådde en topphastighet av 60 km/h. Nästa modell, Vespa 125, var utrustad med en 125 kubiksmotor och fjädring även bak. Den lanserades två år senare. Motorn gav då 4 hk vid 4500 r/min och Vespan nådde en toppfart av 70 km/h. Vespa 150 GS var en attraktiv modell som kom 1954 och som många fortfarande anser vara den snyggaste Vespan. Denna legendariska sportmodell var den första scooter som kom upp i hela 100 km/h.
Första året (1946) tillverkades samanlagt 2 484 stycken Vespa. Nästa år var man redan uppe i 10 535 fordon och 1948 var produktionen uppe i hela 19 822 stycken. Tre år senare hade 171 200 Vespor sett dagens ljus och succén var ett faktum. Nu tillverkades skotern i 13 länder och såldes i 114 länder. År 1988 hade inte mindre än 10 miljoner Vespa sålts och bästsäljaren var Vespa PX.
Vespan vann många utmärkelser och fick ett rykte som en av historiens mest tillförlitliga scootrar genom de extrema långresor på Vespa som ett antal äventyrare genomförde. Bland andra Giancarlo Tironi, en italiensk student, som lyckades nå den norra polcirkeln och Giorgio Bettinelli som åkte Vespa till Saigon, Eldslandet, Kapstaden, Alaska med flera avlägsna platser. År 1980 lyckades två Vespa PX 200 genomföra rallyt Paris–Dakar.
Källor:
Vittorio Tessera: Scooters made in Italy
Luigi Rivola: La leggendaria Vespa
Piaggio: Vespa – Italian street style